Herdenkingswhisky razzia Rotterdam
10 en 11 november 1944
Tijdens de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944, deporteert de bezetter 52.000 mannen tussen de 17 en 40 jaar. De meesten van hen worden in Duitsland, onder erbarmelijke omstandigheden, als dwangarbeider tewerkgesteld. Zij moeten hun dierbaren in angst en onzekerheid achterlaten. De ontreddering neemt in het zicht van de beruchte hongerwinter extreme vormen aan.
Meer dan 500 van de gedeporteerde mannen overleven het niet. Zij komen om het leven door uitputting, ziekte, slechte verzorging, ongelukken en bombardementen. Van diegenen die terugkeren, is een groot aantal getekend voor het leven. Voor hun verhalen maar ook die van de achterblijvers is na de bevrijding nauwelijks aandacht. De wederopbouw ging voor. Onbedoeld en onbewust, is daardoor de grootste razzia naar weerbare mannen in Europa, een vrijwel vergeten onderdeel van de recente oorlogsgeschiedenis geworden.
Om de razzia en de enorme gevolgen daarvan blijvend te herinneren, is het Razzia Monument Rotterdam geplaatst op de Parkkade te Rotterdam. Het is een burgerinitiatief dat in 2019 is gestart door twee zoons van wie de beide vaders werden afgevoerd. De onthulling vond plaats op 10 november 2023 door Burgemeester A. Aboutaleb, in gezelschap van een aantal razzia-slachtoffers en hun naaste familie. De locatie ligt in het hart van het gehele door de razzia getroffen gebied.
Op 11 november 2025 is er de 80-jarige herdenking. Voor Whiskyjongens en de stichting ww2research was dit de aanleiding de eerste fles in de serie Herdenkingswhisky's hieraan te wijden.
Met dank aan de medewerking van stichting Razzia Monument Rotterdam, Museum 40-45 Rotterdam en Cley distillery
Copyright © Alle rechten voorbehouden